2024 kovo 19 d.

Turizmas

Bažnyčios

Papilės Šv. Juozapo bažnyčia. Šiaudinės Švč. Mergelės Marijos bažnyčia.

Gamtos paminklai

Penkiolikakamienė liepa Rudikių ąžuolas Užbrasčių ąžuolas

Jurakalnis

Į pietus nuo senųjų kapinių, kairiajame Ventos krante, stūkso išvaizdus medžiais apaugęs gūbrys, nuo skardžio atskirtas gilia griova, nueinančia į Ventos upės slėnį - tai Jurakalnis

Malūnai

Augustaičių malūnas Papartynės malūnas Papilės malūnas Pašilės malūnas Rudikių malūnas

Muziejai

Simono Daukanto memorialinis muziejus. Lazdynų Pelėdos muziejus

Paminklai

S. Daukanto paminklas. S. Daukanto kapas. Paminklas 1863-1864 m.sukilėliams Biliūniškėse. Paminklinis akmuo Užbrasčių kaime 1863 m. laisvės kovotojams atminti. Šv. Jurgio paminklas

Parkai

Eglesių parkas, Kairiškių parkas, Klaišių buvusio dvaro parkas, Meškėnų buvusio dvaro parkas, Papilės parkas, Papilės vardinis ąžuolynas, Paragių parkas

Piliakalniai

Sustojus Papilėje, viename seniausių Žemaitijos miestelių, pirmiausia derėtų užkopti ant dviejų piliakalnių, tolimos istorijos liudininkų.

Apžadų kapeliai

Kelio Tryškiai - Viekšniai atkarpoje, už Kairiškių gyvenvietės, veda lauko keliukas į Apžadų kapelius.

Papilės miestelio K. Narščiaus

 

AKMENĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS

PAPILĖS MIESTELIO KAZIO NARŠČIAUS BIBLIOTEKA

 

Vyr. bibliotekininkė   Irena Rimkienė

Bibliotekininkė Jūratė Tupikienė

 

Adresas  Nepriklausomybės 32, LT-85242, Papilė, Akmenės rajonas

 

Telefonas  (8 425) 46 774

 

El. paštas papile@abiblioteka.lt

 

Facebook 

 

Darbo laikas:

   

  • Pirmadienį – ketvirtadienį 9.30 - 18 val.;
  • Penktadienį  -  9.30 - 17 val.;                 
  • Šeštadienį -  9.30 - 18 val.;  
  • Pietų pertrauka - 13 - 13.30 val.                                                 
  • Sekmadienį – poilsio diena;
  • Paskutinė mėnesio darbo diena – švaros diena.

 

        Bibliotekos užuomazgos Papilėje buvo žinomos jau pačioj XXa. pradžioje. 1936m. vyriausybė išleido valstybinį viešųjų bibliotekų įstatymą, o 1937 metais Akmenės rajone buvo įsteigtos trys bibliotekos: Akmenėje ir Viekšniuose ketvirtos eilės bibliotekos, o Papilėje - trečios eilės biblioteka. 1941m. Lietuvą okupavusi fašistinė valdžia uždarė visas rajono bibliotekas, paliko tik tris, tarp jų ir Papilės. Todėl ir karo metais ji veikė. 1945m. iš naujo atidarius biblioteką, jos fondą tesudarė apie 500 brošiūrų ir keletas knygų. Buvusi bibliotekininkė E. Anužienė prisimena: „1945m. atvykusi į Papilę, susiradau biblioteką. Knygų joje buvo nedaug, skaitytojų taip pat. Dirbo Skerstonas, paskui Jagėla. Vienas ir kitas buvo mažai raštingi". Apie 1960 metus Papilės biblioteka buvo įsikūrusi centre esančioje „Žydų šulėje", o 1967 metais šie namai buvo uždaryti. 1972m. apylinkės pastate bibliotekai buvo skirti du kambariai. Joje pradėjo dirbti specialistė su aukštuoju išsilavinimu Elena Anužienė. Ji dirbo tik 5 metus. 1978m. Papilės centre, vietoje senosios „žydų šulės", buvo pastatyti kultūros namai. Bibliotekai buvo paskirti du nemaži kambariai. Nuo 1976m. bibliotekoje dirbo J.Puidokienė, A.Gemsienė, G.Grakauskienė.       

      1986 metais Papilės bibliotekoje pradėjo dirbti Zina Ramanauskienė. 1991 m. biblioteka buvo iškelta į aptuštėjusias vaikų darželio patalpas. Po metų, prie miestelio bibliotekos prijungus Gumbakių kaimo biblioteką, buvo perkelta dirbti ir jo darbuotoja Rima Karalienė, ir perduotas bibliotekos 4 tūkst. egzempliorių fondas. 1993 m. bibliotekai su visu 12 tūkst. knygų fondu vėl teko keltis į kultūros namus.

 

      Nuo 1997 m biblioteka bendrauja su JAV gyvenančiais kraštiečiais Kaziu Narščiumi, Ona Bražiene (Žukauskaite), Marija Paškevičius(Sakaite) ir kt. Nuo tada biblioteka nuolat sulaukdavo paramos knygų siuntomis ir lėšomis. 2010 metais mero sprendimu Papilės kaimo bibliotekai buvo suteiktas Kazio Narščiaus vardas ir ji tapo Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Papilės miestelio Kazio Narščiaus biblioteka.

 

      Nuo 2016 m. vietoje Zinos Ramanauskienės bibliotekoje pradėjo dirbti Irena Rimkienė, o 2022 metais bibliotekos darbuotojų gretas papildė Jūratė Tupikienė.

 

       Bibliotekoje veikia vaikų būrelis pagal NVŠ programą „Literatūrinė, kūrybinė, edukacinė veikla bibliotekoje“. Vyksta įvairūs renginiai ir veiklos: popietės, viktorinos, rašytojų jubiliejų bei atmintinų datų paminėjimas; tradicinėmis tapo vaikų knygos šventės, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai. Biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su kitomis seniūnijos įstaigomis: Papilės kultūros namais, S. Daukanto gimnazija, ikimokykliniu ugdymo skyriumi „Kregždutė“, S. Daukanto muziejumi.

 

100-mečiui

Kontaktai

Akmenės rajono Papilės

seniūnijos rėmimo fondas
Kodas 153091222
J. Basanavičiaus g. 22A, Papilė,

LT-85243, Akmenės r. sav.
Tel. (8 425) 32633
El. paštas antanas@vaicius.lt

 

2009 - 2024 © Papilės kraštas